Kuddfodral i mormorsrutor

Två virkade kuddfodral i mormorsrutor. Eftersom jag inte gillar att sy ihop grejer efteråt letade jag efter, och hittade, ett fint sätt att virka ihop mormorsrutorna efterhand de blev klara.

Garn: Ljusgrå: Drops Lima, färg 9015 (garnåtgång knappt 5 nystan). Mörkgrå: Alpaca Sport Naturgarn AB, färg 402 (garnåtgång, lite osäker, men tror tillslut att det landade på knappt 5 100 g härvor).

Virknål: 3,5 mm

Mönster: Det finns många beskrivningar av mormorsrutor på nätet, jag har följt denna (s. 2 finns beskrivning) och gjort några ändringar (st i stället för hst, och st i början på varven i stället för 3 lm). http://www.pandurohobby.se/~/media/Item%20Media/PDF/VL/600735.ashx

Så här gjorde jag:

  • Virka 6 lm och slut till en ring med en sm.
  • 1:a varvet: *3 st, 2 lm*, upprepa 3 gånger och avsluta med en sm i första st (4 st grupper). Jag börjar första st på det här sättet, ej 3 lm: http://www.youtube.com/watch?v=3LxYpo-tyi8. Jag avslutar varvet med en sm på det här sättet: http://sarahlondon.wordpress.com/2009/08/10/seamless-symmetrical/
  • 2:a varvet: Börja i ett hörn (2 lm från varvet innan), 3 st, 2 lm 3 st, detta utgör ett hörn. Sedan 1 lm. Upprepa detta 4 ggr.
  • 3:e varvet (och ev. fler): Gör hörn som ovan, och 1 lm mellan st grupperna på sidorna.
  • Alltså, det är 1 lm mellan st grupperna på sidorna, och 2 lm mellan hörn st grupperna!
  • Den här videon visar hur man sammanfogar mormorsrutor vartefter de blir klara: http://www.youtube.com/watch?v=mKtsvIVqaRk. I videon har de 3 lm i hörnen, men jag hade bara 2. Jag gör i alla fall som de säger när jag fäster ett hörn i nästa mormorsruta; 3 st, 1 lm, sen ta nålen genom den andra mormorsrutans hörn och hämta upp garn och gör en sm, sen 1 lm till innan jag fortsätter med nästa st grupp. När jag fäster en ruta mot 2 mormorsrutor gör jag först 1 lm, sen hämta upp garnet genom ena mormorsrutans hörn och gör en sm, sen hämtar jag upp tråd genom den andra mormorsrutans hörn och gör en sm, sen ytterligare 1 lm innan jag fortsätter med nästa st grupp.
  • Mina kuddfodral har 8 mormorsrutor runt om, och 10 varv. Kudden mäter ca 30 x 65 cm.
  • Fodralen blir alltså i cylinderform, och när jag skulle avsluta kortsidorna funderade jag på många alternativ (fick tips från vänner på vanliga knappar och virkade knappar, sidenband, kardborreband, knyta ihop lm bågarna med garn osv) men valde till slut att bara virka ett långt lm snöre på 70 lm. Med den sydde jag (i mormorsrutornas lm båge) sedan hop fodralens kortsidor med kastsöm. Det blev ett par cm över på varje sida, som jag trädde in genom lm bågarna för att få dem att fästa. Det är alltså bara att lirka ur snöret igen när det är dags för tvätt.

Jag är så nöjd med resultatet! Funderar på om jag måste blocka den eller inte?

IMGP3915

IMGP3927

IMGP3924

Annonser

5 tankar om “Kuddfodral i mormorsrutor

  1. Ping: Virkad snuttefilt | smygmaskan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s